Klicka på en fråga för att se dess svar:

Vad använder du för program och vad kostar de?

DXtory - Inspelning av spel - (Ca 240 kr, för Windows).
Kdenlive - Videoredigering och skapande av intros - (Gratis, endast till Linux).
GIMP - Bild/Grafik-skapande - (Gratis till både Windows, Mac och Linux)

Vad har du för dator(er)?

Gaia (Speldator): Intel i7 3930k @ 4.0 ghz, 6 Kärnor, 32gb ram, 2 x Geforce GTX 980 4gb, 120 gb ssd + 2 st 3 tb
Nellie (Vlog & Renderingsdator): AMD FX-8120, 8 Kärnor, 32gb ram, Geforce GTX 670 OC 4gb, 1 tb hårddisk
Maera (Server): AMD FX-8120, 8 Kärnor, 32gb ram, 60gb SSD, 1 TB hårddisk

Gaia och Nellie är även kopplade till en NAS på 12 tb för lagring av bland annat videofiler.

Vad har du för mikrofon?

I mina vloggar så använder jag numera min Behringer C-1U som kopplas in via USB.

I spelvideos så är svaret lite mer invecklat. Mikrofonen är en Electrovoice RE20 som är kopplad till en preamp/eq/kompressor av modellen Prosonus Studio Channel som i sin tur är kopplad till ljudkort av modellen M-Audio Fast Track MK2. Vid rendering så går ljudet genom ytterligare en harang av ljudprocesser (multibandkompressor, EQ, kompressor) för att nå önskad karaktär. Tanken är att få till något åt hållet som Amerikanska radiokanaler har.

Sammanfattningsvis för att inte vilseleda någon, att endast köpa en Eectrovoice RE20 kommer INTE ge er liknande ljud som jag har.

Hur mycket tjänar du på Youtube?

Tyvärr får jag ej avslöja några siffror. Men jag är varken rik, inte heller kan jag leva på Youtube. Till vardags så jobbar jag som IT-tekniker, och de pengar som blir över i slutet av måndaslönen lägger jag på mina fritidsintressen, ett av dessa råkar vara just att göra youtube videos, varpå jag plöjt in en hel del pengar på utrustning.

Kan du spela min Custom Map?

Korta svaret är: Ladda upp din map under Custom Maps sektionen här på min hemsida, så spelar jag din map om den får tillräckligt hög poäng.

Längre varianten: Custom Map uppladdning på min hemsida skapades för att jag inte hinner spela alla maps jag får skickade till mig (ni kan själv se mängden maps som ramlar in). För att inte slösa merparten av min fritid på att plöja igenom mängder av mindre bra maps, så har vi lagt till en funktion så att folk kan tumma upp maps de gillar. Iom de så har jag möjlighet att se vilka maps som är mer lämpliga för videos. De maps jag inte spelar, kommer pga hemsidan inte vara helt bortkastade eftersom andra kan spela mappen.

Får jag vara med i någon av dina videos?

PGA mycket förfrågningar och kvalitetsmässiga skäl så är svaret på denna fråga i 99% av fallen = nej. Anledningarna är många, men framförallt pga kvalitésmässiga skäl, dvs, de få videos jag behöver folk i så väljer jag folk som jag vet är produktionsmedvetna, har bra mikrofonljud och inte sitter o dampar stup i kvarten bara för att de inte har något vettigt att bidra med.

Hur får man sin youtube-kanal att växa?

Generellt så bör ditt mål vara att göra din kanal omtyckt och dina videos så attraktiva som möjligt (Undvik spamma reklam i kommentarerna på andra personers videos. Du bränner även broar om du spammar sammarbetsförslag till stora Youtubers). Jag har själv inte alla svaren, men eftersom jag ofta får frågan så har jag försökt sammanställa en liten lista med riktlinjer som kan vara till hjälp.

Innehåll:

 • Ha en plan med vad du vill visa i din video innan du sätter igång och spelar in
 • Spela helst bara in när du är pigg och på bra/glatt humör
 • Redigera bort saker som blir långtråkiga
 • Gör gärna videos ihop med andra, så blir det lättare att hålla upp tempot i videon

 • Videokvalitet:
 • Spela in med så hög videokvalité som möjligt (720p eller högre, 30 fps)
 • Inga svarta kanter runt dina videos (Svarta kanter skriker "Amatör")

 • Ljudkvalitet:
 • Skaffa en någorlunda brusfri mikrofon (filtrera i efterhand om så behövs)
 • Se till att spelets ljud inte överröstar ljudet från din mikrofon
 • Har du andra folk i videon, se till att ni har liknande ljudnivå
 • Genomför ljudtest tills ovanstående punkter är uppnådda.

 • Denna listan är en hyffsad början, men det finns säkert mer att lära sig. Kolla på videoskapare du själv tycker är bra/underhållande, analysera vad du tycker de gör rätt gällande produktion och dra lärdom av detta. Studera även videos du inte alls tycker är bra och försök identifiera och undvik samma fel i dina egna videos.

  Hur kom du på namnet Valpskott?

  En kväll då jag var trött så ploppade ordet upp i skallen på mig, eftersom jag har en viss fascination för udda ord så skrev jag ner ordet i en lista jag hade. Några månader senare så hade jag planer på att byta användarnamn på diverse communities till något som vad så pass unikt att ingen annan skulle ha reggat det innan. Då kollade jag i min lista över ord och bestämde mig för Valpskott. Tanken var aldrig att bli känd under namnet Valpskott.


  För fler frågor och svar, eller för att ställa egna frågor, gå till --> http://ask.fm/Valpskott